Deze bloemen zullen niet alleen je tuin versieren, maar zullen er ook spectaculair uitzien in een bloempot, als aanvulling op het interieur.
In het moderne tuinieren zijn wilde variëteiten van aquilegia populair voor het maken van landschapsarchitectuur. Daarnaast worden vaak hybride soorten gebruikt, die zijn verkregen als resultaat van veredelingswerk. Dergelijke planten hebben een ongewone vorm en kleur van bloemen..
Een plant met een delicate lila tint
Beschrijving van de bloem
Aquilegia is een vaste plant die in het tweede teeltjaar begint te bloeien. In de natuurlijke diversiteit vind je 120 soorten van deze bloem. De hoogte is afhankelijk van de variëteit, het blad heeft een opengewerkte vorm en een gedempte groene kleur. Gladde en glanzende bladeren houden geen water vast.
Op een nota! De bloemen hebben een ongebruikelijke vorm: 5 kelkblaadjes en 5 bloembladen, die een grote verscheidenheid aan tinten kunnen hebben. De plant bloeit een maand in de vroege zomer, daarna rijpen giftige vruchten.
15
Rassen en variëteiten
Ondanks het enorme aantal aquilegia-variëteiten worden er vooral 40 soorten gekweekt. Hybride aquilegia wordt vaak gebruikt. Deze groep omvat variëteiten die worden verkregen door kruising. Meestal worden hiervoor gewone aquilegia en Amerikaanse soorten (gouden, Canadese en blauwe) gebruikt..
Opmerking! De gewone aquilegia groeit in weilanden en bossen. Ze is te vinden op verlaten landgoederen. In de moderne wereld zijn er veel soorten bloemen met verschillende kleuren..
Daarnaast is er Siberische aquilegia, die in Siberië veel voorkomt in bossen en weilanden. Er is een kleinbloemige plantsoort, die zich onderscheidt door de aanwezigheid van veel kleine bloemen. Groeit op droge plaatsen van loofbossen, op hellingen.
15
Een waaiervormige variëteit is wijdverbreid op Sakhalin en de Koerilen..
Hoe gaat het landen??
Om ervoor te zorgen dat aquilegia bloeit, moet u de juiste plantplaats kiezen en de grond selecteren. Ze grenst goed aan heesters en houdt van een schaarse schaduw. Zet de plant niet op schaduwrijke plekken, dit heeft invloed op de kleur en grootte van de bloemen..
Belangrijk! Aquilegia wortelt zowel op voedzame, losse grond als op arme grond goed. De plant houdt niet van stilstaand water bij de wortels, dus goede drainage is nodig.
Voor het planten is het beter om vooraf gekocht speciaal land te gebruiken.
Het advies! Bij het planten moet rekening worden gehouden met de grootte van de planten, zodat ze op een afstand van 40 cm van elkaar worden geplant..
Correcte verzorging
De belangrijkste zorgpunten zijn wieden en water geven, evenals het voeren van de aquilegia..
- Losmaken en wieden. Het is belangrijk dat de plant niet verstopt raakt met onkruid, dus je moet regelmatig wieden en de grond losmaken, bovendien verhoogt dit de beluchting..
- Water geven. Aquilegia is behoorlijk droogtetolerant, maar dat betekent niet dat je water geven kunt vergeten. Tijdens de hitte moet je de plant matig maar regelmatig water geven. Een overvloed aan water kan verschillende ziektes veroorzaken, dus alles is in orde met mate..
- Topdressing. Zonder bemesting krijg je geen plant van hoge kwaliteit. In de zomer moet je de aquilegia meerdere keren bemesten met een mineralencomplex. Het is raadzaam om elk jaar een laag vruchtbare grond onder de struiken aan te brengen..
- Op één stuk land kun je 5 jaar een plant laten groeien, dan moet de plaats worden veranderd.
15
De bloei van verschillende soorten aquilegia begint op verschillende manieren. Bloemen zien er erg indrukwekkend en exotisch uit. Door te voeren met fosfaten en kalimeststoffen kunt u de bloeiperiode verlengen tot de herfst.
Plantenveredeling
Aquilegia reproduceert op verschillende manieren
- zaden;
- zaailingen;
- stekken;
- de struik verdelen.
De herfstperiode is geschikt voor het planten van zaden, hierdoor kunt u in het voorjaar goede scheuten krijgen. Je kunt zaden in de lente zaaien, dan moeten ze worden voorbereid en op bevroren grond worden geplant.
Als u zaailingen gebruikt, kunt u eerder bloeien. Dergelijke bloemen zijn beter bestand tegen weersschommelingen..
Belangrijk! Zaailingen worden in maart gezaaid. Het optimale temperatuurregime voor een goede ontkieming van aquilegia is 16-19 ° С.
.
Speciaal geprepareerde grond om te zaaien
De grond moet uit de zodelaag van de aarde worden gehaald en zand moet worden toegevoegd. De grond wordt in cassettes gelegd en bevochtigd. De zaden worden bovenop de grond geplaatst zonder ze te verdiepen. Zaailingen worden matig bewaterd.
Het advies! Zodra er twee echte bladeren verschijnen, is het noodzakelijk om de zaailingen te duiken – dit gebeurt ongeveer een maand na het planten.
Op open grond wordt aquilegia niet eerder dan mei geplant, wanneer het warme weer begint. Het schiet snel wortel en kan, met kwaliteitszorg, in hetzelfde jaar bloeien..
15
Sommige soorten aquilegia, met name decoratieve soorten, kunnen door stekken worden gekweekt. Kies hiervoor geschikte scheuten en snijd ze uit de struik en plant ze in een kas. Het is raadzaam dat de zonnestralen er niet op vallen, zodat u een schaduwrijke plek kunt kiezen. Stekken moeten worden geventileerd en bewaterd.
Opmerking! De verdeling van de aquilegia-struik wordt zelden gebruikt. Dit komt door het feit dat de plant diepe wortels en fragiele scheuten heeft..
De eerste knoppen van een jonge plant
Manipulaties kunnen in de lente of de herfst worden uitgevoerd. De plant moet worden opgegraven en de wortels moeten goed worden gewassen, de scheuten moeten worden gesneden tot 7 cm, vervolgens wordt de struik in verschillende delen gesneden, zodat elk van hen wortels en knoppen heeft. Daarna zitten ze op voorbereide percelen en krijgen ze water. In het begin moet de plant vaak worden bewaterd..
15
Mogelijke ziekten en plagen
Soms is de bloem vatbaar voor bepaalde ziekten en plagen. Waaronder:
- spint;
- bladluis;
- schep schade;
- nematoden;
- grijze rot;
- echte meeldauw;
- roest en vlekken.
Hoe eerder je de plaag vindt, hoe meer kans je hebt om de plant te redden, wat je in de toekomst ongelooflijke schoonheid zal geven.
Aquilegia in tuinontwerp
Om alpine dia’s te maken, nemen landschapsontwerpers vaak hun toevlucht tot aquilegia. Laagblijvende struiken zien er goed uit tegen de achtergrond van stenen en transformeren het beeld. Ze gaan goed samen met kruipende planten. Soms wordt aquilegia gekweekt in dozen of bloempotten..
veertien
Het advies! Kiest u voor hoge variëteiten, dan kunnen deze in een bloementuin met andere vaste planten worden geplaatst. Het werkt goed met varens. Als je irissen en lupines toevoegt, kun je een origineel helder bloembed regelen.
Onlangs keren planten die vroeger populair waren terug naar onze tuinen. Houd er echter rekening mee dat aquilegia-zaden giftig zijn – dit is erg belangrijk als kinderen in uw tuin spelen. Als de foetus per ongeluk wordt ingeslikt, kunnen diarree, slaperigheid, pupilvernauwing en flauwvallen optreden. Dit zal niet tot de dood leiden, maar je moet voorzichtig zijn en kinderen niet toestaan om aquilegia te eten.
15