Alocasia (90 foto’s): soorten en verzorging

Alocasia (90 foto's): soorten en verzorging

Alokazia is een exotisch exemplaar, afkomstig uit de tropische Oost-Aziatische bossen. Het wordt terecht erkend als een van de meest uitstekende sierplanten. Verschillende soorten dienen dankzij hun chique gebladerte als een prachtig decor voor interieurs, kassen en achtertuinen. Alocasia bloeit met kleine bloemen, maar eerder geurig. Thuis gekweekt, vereist het naleving van de basisregels van zorg, waarvoor het zijn eigenaren uitzonderlijk esthetisch plezier geeft..

Belangrijkste soorten

Er zijn ongeveer 80 soorten van deze prachtige exotische plant in de wereld. Ze verschillen allemaal op veel manieren (grootte, bladvorm, bloei, etc.) en hebben een vrij complexe classificatie. Overweeg de meest voorkomende soorten alocasia die op onze breedtegraden worden gekweekt.

Alocasia grote wortel

Dit is een vrij grote plant, die in natuurlijke gunstige omstandigheden tot 3 meter of meer kan groeien. De bladeren zijn ook indrukwekkend groot en worden tot 90 cm lang en 70 cm breed. Vanwege zijn indrukwekkende afmetingen staat dit type alocasia vermeld in het Guinness Book of Records en wordt het in de volksmond “olifantenoren” genoemd. Binnen gekweekt, kan het deze grootte niet bereiken, groeit tot 2 m.Het bloeit in grote bloeiwijzen, na het verwelken waarvan ronde, oneetbare rode vruchten worden gevormd.

Alocasia grote wortel

Alocasia geurig

Deze soort behoort tot kruidachtige planten, heeft vlezige, leerachtige bladeren tot 80 cm breed.De naam van de cultuur is niet toevallig – hij kan een specifiek aroma afgeven. Het is vermeldenswaard de helende eigenschappen van alocasia-geur, waardoor de soort een brede toepassing heeft gevonden in de geneeskunde in China. Bovendien worden alle segmenten van de plant gebruikt, waaruit preparaten worden bereid die helpen bij het omgaan met ziekten van het maagdarmkanaal, enz..

Alocasia geurig

Alocasia koperrood

Een van de meest decoratieve soorten. De bovenste platen van de bladeren van alocasia hebben een kopergroene kleur, aangevuld met een metaalachtige glans, en de onderste hebben een rijke paarse tint. De plant heeft donkerrode steeltjes. Een kenmerk van de soort kan de toxiciteit van het sap worden genoemd, bij het verwerken ervan moet je handschoenen gebruiken. Zorg er ook voor dat je je handen wast met zeepsop..

Alocasia koperrood

Alokazië amazone

Compacte kleine alocasia uit het Amazonegebied heeft een steellengte van niet meer dan 15 cm, waardoor hij perfect is om zelfs in kleine bloemstukken voor binnenshuis te plaatsen. Bladeren – langwerpig, ongeveer 40 cm lang, hebben karakteristieke inkepingen aan de basis en langs de randen, evenals witte strepen langs de zijaders.

Alocasia bloeit op een zeer originele manier, wat neerkomt op een bloeiwijze-oor, bedekt met een groenachtige of roze sluier, heeft een bedwelmend aroma. Thuis werpt deze soort geen vruchten af..

Alokazië amazone

Alocasia klobuchkovaya

Middelgrote soort, tot een meter hoog. De kleur van de bladeren varieert van licht tot expressief groen. Deze decoratieve lommerrijke alocasia ziet er geweldig uit in kascomposities. In de gebieden van zijn natuurlijke groei wordt het gekweekt als voedsel en medicinaal. In China wordt de cultuur gebruikt voor slangenbeten, abcessen en voor de behandeling van ziekten zoals artritis en reuma..

Alocasia klobuchkovaya

Alokazia Sander

De soort heeft originele pijlvormige bladeren. Tegelijkertijd zijn de bladeren bijzonder decoratief – groen met een glanzende glans van donker metallic, ze zijn prachtig versierd met lichte randen en zijaders.

Alokazia Sander

Zwart corduroy

Deze variëteit van alocasia heeft uitstekend fluweelachtig blad met een roetzwarte bordeauxrode bovenplaat waar lichte strepen kronkelige patronen vormen. In tegenstelling tot veel soorten kan de cultuur bloeien in een kamerinterieur..

Soorten alocasia - Zwart corduroy

Goede verzorging van alocasia

Alokazia vereist speciale aandacht zodat het zijn esthetische kenmerken lang behoudt. Aangezien de plant inheems is in de tropen, moet ervoor worden gezorgd dat er een geschikt microklimaat voor wordt gecreëerd..

Verlichting

Een goede diffuse verlichting heeft de voorkeur voor alocasia. Ze is bang voor direct zonlicht, omdat ze vaak bladverbrandingen veroorzaken, gemanifesteerd door vlekken. Hier moet op worden gelet bij het planten – als de cultuur in de volle grond wordt geplant, heeft deze ‘s middags halfschaduw nodig en is het beter om de bewoners van het huishouden achter in een kamer te plaatsen met ramen op het oosten of westen. In de winter is extra verlichting vereist.

Alocasia Care - Verlichting Alocasia Care - Verlichting

Temperatuur

Alocasia is behoorlijk thermofiel. De optimale modus schommelt in het warme seizoen in het bereik van + 22 … + 27C. Verlaag in de winter de temperatuur niet te veel, de cultuur zal comfortabel aanvoelen bij + 15 … + 18C, wat helemaal niet moeilijk is om thuis te bieden.

Alocasia Verzorging - Temperatuur Alocasia Verzorging - Temperatuur

Vochtigheid

De plant houdt erg van een microklimaat met een hoge luchtvochtigheid tot 80%. Voor tuinspecimens is het, naast regelmatig water geven, noodzakelijk om te sproeien. In een gesloten ruimte is het moeilijker om dit niveau te handhaven – u kunt bloempotten over containers met natte geëxpandeerde klei installeren, zodat de bloempot niet in contact komt met vocht, anders zal het wortelsysteem rotten. In het stookseizoen wordt naast de alocasia een bak met water geplaatst. Naast tuin, hebben kamerplanten systematisch sproeien nodig, en de bladeren kunnen bovendien worden afgeveegd met een vochtige spons..

Alocasia zorg - Vochtigheid

Water geven

In de lente-zomer warme periode van alocasia is frequente overvloedige watergift vereist, die in de herfst afneemt. Bij warm weer moet de plant worden bewaterd omdat de bovenlaag van de grond opdroogt, en in de winter is één keer per week voldoende. U kunt water geven afwisselen met irrigatie. Het is erg belangrijk om het niet te overdrijven met drinken, omdat drassige grond grote schade aan de wortels kan veroorzaken. Om dergelijke onaangename gevolgen te voorkomen, zelfs in de plantfase, is het noodzakelijk om een ​​dikke laag drainagemateriaal te leggen (bijvoorbeeld geëxpandeerde klei).

Alocasia Verzorging - Water geven Alocasia Verzorging - Water geven

Meststoffen en voeding

Om de decorativiteit van de cultuur te behouden, is het noodzakelijk om deze te bemesten. Kamerbewoners krijgen tweemaal per maand complexe bemesting met een hoog kaliumgehalte. Na het verplanten wordt de eerste voeding binnen een maand uitgevoerd. Je moet ook alocasia bemesten tijdens het groeiseizoen en aan het einde van de bloeiperiode..

Alocasia Care - Meststoffen en voeding Alocasia Care - Meststoffen en voeding

Ziekten en plagen

Heel vaak wordt onjuiste zorg de oorzaak van de ziekte van alocasia. Zo draagt ​​onvoldoende vochtige lucht in de kamer bij aan het uitdrogen van de randen van het laken en het ontstaan ​​van bruine vlekken. Op bijna dezelfde manier treedt zonnebrand op de bladeren op wanneer de plant lange tijd in direct zonlicht staat. Doordrenkte grond kan leiden tot wortel- of stengelrot. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om onmiddellijk de juiste zorg in te stellen..

Ook wordt het gevaar vertegenwoordigd door ziekten zoals:

– Fusarium, waarvan de tekenen eerst rottingsvlekken zijn op de bladstelen en vervolgens op de bladeren, waardoor ze afsterven. In dit geval is het noodzakelijk om alle beschadigde delen, inclusief het wortelstelsel, af te snijden, de stam in nat mos te wikkelen en de plant met folie te bedekken. Wanneer nieuwe wortels verschijnen, wordt deze in nieuwe grond getransplanteerd;

– Anthracnose, gekenmerkt door het verschijnen van bruine vlekken met een gelige rand, die in de loop van de tijd uitzetten. Hier kun je niet zonder fungicidebehandeling;

– Echte meeldauw wordt bepaald door de aanwezigheid van witgele of zwarte vlekken op het blad. In geval van infectie is het noodzakelijk om beschadigde bladeren te verwijderen, te behandelen met een fungicide en te verzorgen.

Alocasia kan ook last hebben van insecten die via de bodem of van naburige planten binnendringen. De gevaarlijkste zijn schildluizen, nematoden, bladluizen en spintmijten. U kunt hiervan herstellen door de plant en de bodem te behandelen met insecticiden..

Alocasia - Ziekten en plagen Alocasia - Ziekten en plagen

Hoe alocasia te transplanteren?

De transplantatie wordt in het voorjaar uitgevoerd. De capaciteit moet hoog zijn, omdat de wortels van de bloem zich naar binnen uitstrekken. Rivierzand, bast of kokosvlokken moeten aan het grondmengsel worden toegevoegd om het losser te maken. Drainage moet op de bodem van de pot worden gelegd, waarvan de laag een derde van de hoogte kan zijn. Alocasia moet in een pot worden geplaatst, besprenkeld met aarde, licht worden aangedrukt en overvloedig worden bewaterd. Dit wordt gevolgd door de gebruikelijke zorg.

Hoe alocasia te transplanteren? Hoe alocasia te transplanteren?

Reproductie thuis

Er zijn een vrij groot aantal manieren om alocasia te verspreiden: door zaden te planten, te delen, bladeren, stekken of wortelkinderen. De keuze hangt grotendeels af van het type van een bepaalde plant. Ongeacht hoe dit precies zal gebeuren, zijn er een aantal regels met betrekking tot elk van de processen, namelijk:

– De bodem van de plantpot moet bedekt zijn met drainage, inclusief steenkool, gebroken baksteen;

– De grond voor plantontwikkeling moet licht zijn, met een laag zuurgehalte;

– De te planten grond moet worden ontsmet;

– Jonge boompjes moeten de grond regelmatig bevochtigen;

– Al het plantmateriaal, met uitzondering van zaden, moet met houtskool worden gesneden;

– Om de wortelvorming te versnellen moeten kinderen, stekken en bladeren eerst worden geweekt in een oplossingsstimulerende wortelvorming.

De beste tijd om het reproductieproces te starten, wordt beschouwd als de lente, wanneer een plant de grootste biologische activiteit krijgt, maar indien nodig kunt u in de zomer of de herfst beginnen..

Reproductie van alocasia door zaden

Deze methode wordt veel minder vaak gebruikt en wordt verklaard door het feit dat de zaden alleen moeten worden gezaaid als ze zich in de bessen bevinden – vochtige schelpen. Maar aangezien alocasia in de omstandigheden van appartementen en huizen vrij zelden bloeit, is het moeilijk om materiaal te krijgen.

Als er toch zaden zijn, moeten ze op het oppervlak van de voorbereide grond worden geplaatst en, zonder diep onder te dompelen, enigszins verdicht. Vervolgens wordt het bed bevochtigd met een spuitfles en afgedekt met plastic of glas. Het zaaien wordt dagelijks geventileerd en bevochtigd.

Over twee tot drie weken verschijnen de eerste scheuten. Transplantatie naar een permanente verblijfplaats wordt uitgevoerd met het uiterlijk van een paar volle bladeren.

Reproductie van alocasia door zaden Reproductie van alocasia door zaden

Voortplanting van alocasia door bladeren en stekken

Snijd volgens de bladverliezende methode een jong blad af, droog het een beetje en plaats het vervolgens, na nog een kleine snede te hebben gemaakt, in een pot met aarde. In dit stadium is het noodzakelijk om kasomstandigheden te creëren waar vochtigheid en temperatuur behouden blijven, daarom wordt de beplanting afgedekt met een glazen pot of een plastic fles..

Elke dag moet het deksel omhoog om de kas te ventileren en de grond te bevochtigen. Met de uitbarsting van het tweede blad wordt de hoes verwijderd en krijgt de jonge plant de gebruikelijke zorg.

Het proces van enten wordt op absoluut dezelfde manier uitgevoerd..

Voortplanting van alocasia door bladeren en stekken Voortplanting van alocasia door bladeren en stekken

Reproductie van alocasia door de wortelstok te delen

In het voorjaar kun je alocasia vermeerderen door de wortel te delen. Om dit te doen, moet de bloem voorzichtig uit de pot worden verwijderd, de wortelstok worden afgespoeld en van overtollige grond worden bevrijd. De incisie wordt gemaakt met een geslepen mes zodat er op alle segmenten minimaal één spruit overblijft. Snijplaatsen worden besprenkeld met kolen. Het voorbereide materiaal wordt in aparte potten geplant..

Reproductie van alocasia door de wortelstok te delen

Reproductie van alocasia door kinderen

Basale knollen worden erkend als het beste materiaal. Ze worden voorzichtig verwijderd tijdens planttransplantatie, geplaatst in een smalle maar diepe container (het is handig om een ​​plastic beker te gebruiken door de wanden waarvan je de ontwikkeling van de wortelstok kunt observeren) met een drainagegat. Wortelen vindt plaats in 2,5-3 maanden, dan verschijnen volwaardige bladeren, de struik kan in een diepe container worden getransplanteerd.

Reproductie van alocasia door kinderen Reproductie van alocasia door kinderen

Alocasia – foto

Mooie foto’s van verschillende soorten, verzameld in de fotogalerij, helpen je om alocasia beter te leren kennen. Deze tropische bezoeker wordt een prachtige decoratie, vullende tuinen, zalen, ruime zalen en appartementen met een unieke geest van de tropen. Veel kijkplezier!

Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto Alocasia - foto

Published
Categorized as Ideeën