DIY konijnenkooien (70 foto’s)

DIY konijnenkooien (70 foto's)

Het hebben van een goed uitgeruste konijnenstal is een van de belangrijkste voorwaarden voor het houden van deze pluizige knaagdieren. Zowel binnenlandse als decoratieve rassen hebben een aparte ruimte nodig – hiermee kunt u de nodige zorg bieden en huisdieren beschermen tegen mogelijke problemen. Met de beschikbaarheid van materialen en minimale vaardigheden in het hanteren van gereedschap, is het vrij eenvoudig om kooien voor konijnen met je eigen handen te maken. Nuttige aanbevelingen, fotovoorbeelden en een kleine handleiding voor hun constructie vindt u op deze pagina.

Kenmerken van het maken van cellen

Voordat u begint met het creëren van een schuilplaats voor konijnen, is het de moeite waard om vertrouwd te raken met de gewoonten en fysiologie van toekomstige bewoners. Het meest comfortabele klimaat voor deze dieren het hele jaar door is matige hitte (+ 12 … + 18C), gemiddelde luchtvochtigheid (60-75%), geen wind en tocht. Een temperatuurdaling tot -25C, evenals hitte boven +30C, extreme droogte of vochtigheid zijn kritiek en kunnen leiden tot ziekten of zelfs de dood van dieren. Konijnen gedijen het beste in de open lucht en mestdampen (ammoniak) en stof, die meestal in stallen aanwezig zijn, hebben een negatief effect op hun gezondheid..

Bij het bouwen van kooien voor gedomesticeerde hazen, is het erg belangrijk om te voorzien in een manier om oppervlakken te reinigen van besmetting. Zo zijn de vloeren in dozen vaak verwijderbaar, gemaakt van houten latten of gaas, waardoor afvalinzameling in de pallet eronder mogelijk is, en de roosters zelf kunnen indien nodig gemakkelijk worden gewassen en gedroogd. De stevige wanden van de konijnen beschermen huisdieren tegen tocht, ratten en insecten, maar vanaf de zijkant van de voeders is het altijd de moeite waard om een ​​fijn gaas achter te laten voor ventilatie. Voor buiten- en draagbare constructies is het noodzakelijk om te zorgen voor een vochtbestendig dak, dat tegelijkertijd niet te warm wordt van de zon. De kooideuren moeten goed sluiten, er mogen geen openingen zijn, en de sloten zelf moeten zo worden vastgemaakt dat alleen de eigenaren ze kunnen openen..

Zelfgemaakte konijnenkooien - Productiekenmerken Zelfgemaakte konijnenkooien - Productiekenmerken

Soorten kooien voor konijnen

Voorwaardelijk kunnen kooien voor konijnen worden ingedeeld volgens de volgende criteria:

– per soort huisdier (voor grote of kleine rassen, gewone of enkele, paringskooien, koninginnencellen, kooien voor jonge dieren);

– door de werkwijze (stationair en draagbaar, buiten, binnen, universeel);

– door het aantal lagen;

– naar het type materiaal dat wordt gebruikt (hout, spaanplaat / vezelplaat / multiplex, metaal, gaas, kunststof, gecombineerd).

Industriële kooien voor konijnenfokkerijen verschillen aanzienlijk van geverfde “huizen” voor decoratieve huisdieren. Deze laatste worden meestal bewaard in dozen bestaande uit een diepe kunststof pallet en een net. Deuren kunnen van plastic of plexiglas zijn, binnenin is er een plaats voor beddengoed, een voerbak, soms een extra gesloten compartiment zodat het dier zich kan verstoppen.

Individuen die voor economische doeleinden zijn gefokt, bevinden zich vaak in gebouwen met meerdere verdiepingen met een groot aantal afzonderlijke omhuizingen. Zo’n kooi kan kant-en-klaar worden gekocht of onafhankelijk worden gebouwd met behulp van beschikbare hulpmiddelen..

Zelfgemaakte konijnenkooien - Soorten Zelfgemaakte konijnenkooien - Soorten Zelfgemaakte konijnenkooien - Soorten Zelfgemaakte konijnenkooien - Soorten

Stadia van het bouwen van een konijnenkooi

Het maken van een kooi voor konijnen met je eigen handen omvat verschillende opeenvolgende stappen. Elk van hen is behoorlijk belangrijk, vereist bedachtzaamheid en nauwkeurigheid in het werk, maar als u de zaak met volledige verantwoordelijkheid benadert, zal het product vele jaren dienst doen.

Afmetingen en tekeningen

De optimale afmetingen worden gekozen afhankelijk van het dierenras, hun leeftijd en aantal. Gemiddeld is voor vrouwtjes met nakomelingen een kooi gepland met een lengte van ongeveer 170 cm, een hoogte van 60-70 cm en een breedte van 100 cm Jonge dieren van een konijn worden geplant op de leeftijd van 1,5 maand, in groepen van 3-5 stuks. Volwassenen (ouder dan 3 maanden) worden voor vetmesting gehouden in individuele dozen van ongeveer 150x60x70 cm De oppervlakte voor één konijn moet minimaal 0,3-0,5 m2 zijn, de hoogte van de muren – vanaf 35 cm.

DIY konijnenhokken - Metingen en tekeningen DIY konijnenhokken - Metingen en tekeningen DIY konijnenhokken - Metingen en tekeningen DIY konijnenhokken - Metingen en tekeningen DIY konijnenhokken - Metingen en tekeningen

Selectie van materialen en accessoires

De belangrijkste criteria bij het kiezen van materialen zijn hun sterkte, weerstand tegen mechanische belasting en omgevingskenmerken. Vergeet ook niet dat konijnen knaagdieren zijn en gemakkelijk dun hout beschadigen. Over het algemeen wordt aanbevolen om alle planken voor gebruik te impregneren met antiseptica, en nog beter – met polyurethaanvernis (vloeibaar plastic). Het biologische afval van deze dieren is zeer bijtend, daarom dient u apart te zorgen voor een regelmatige reiniging van de vloer..

Het is belangrijk dat alle omringende oppervlakken geen schadelijke stoffen verdampen en de natuurlijke luchtcirculatie niet belemmeren. Een gezond microklimaat draagt ​​bij aan de juiste ontwikkeling van huisdieren en beschermt ze tegen allerlei ziekten. Verschillende verbindingselementen, zoals sluitingen, deurgordijnen, geleiders voor feeders en uittrekbare trays moeten van hoge kwaliteit zijn, met een goede corrosiebescherming – dit maakt het mogelijk om de behuizingen voor een zo lang mogelijke periode te gebruiken.

DIY konijnenhokken - Materiaalkeuze en accessoires DIY konijnenhokken - Materiaalkeuze en accessoires

Bouw

Voor het vervaardigen van konijnenhokken wordt allereerst een frame opgebouwd uit een metalen profiel en/of balken. Vervolgens worden er gelast gaas, roosters van hout, spaanplaten of multiplex aan bevestigd. De achterkant en vaak de zijwanden zijn stevig gemaakt, maar de microporiën in het materiaal moeten gemakkelijk lucht en vocht doorlaten.

Een van de meest cruciale momenten is de opstelling van de vloer. Vervangbare tandheugelontwerpen die kunnen worden gevouwen en uitgerold, verwijderd en gemakkelijk kunnen worden gewassen, hebben zichzelf het beste bewezen. Als vloer kunnen kunststof dwarsliggers, planken geïmpregneerd met polyurethaanvernis, bamboelatten, gaas worden gebruikt. De grootte van de cellen moet zodanig zijn dat de poten van de dieren niet vast komen te zitten en de staven niet doorzakken onder hun gewicht. Het metalen gaas is handig vanuit het oogpunt van reiniging, maar het veroorzaakt dermatitis bij konijnen, waardoor het pijnlijk voor hen is om te lopen, dus het is nog steeds raadzaam om de voorkeur te geven aan plastic of hout.

De konijnenhoes is tegelijkertijd een luifel die huisdieren beschermt tegen neerslag en felle zon, evenals een extra deur voor het openen en sluiten van de behuizing. Meestal wordt het bevestigd met een lichte helling, gemaakt van een nauwsluitende plaat multiplex of ander materiaal dat niet vatbaar is voor uitdroging of vervorming. Het dak kan niet van metaal zijn, anders zal het in de hitte de lucht in de cellen te veel opwarmen. Voor de straat is een optie als zachte tegels, leisteen, ondulin best geschikt.

DIY konijnenhokken - Constructie DIY konijnenhokken - Constructie DIY konijnenhokken - Constructie DIY konijnenhokken - Constructie

Installatie en bediening

Het wordt aanbevolen om kant-en-klare kooien voor konijnen te installeren op een hoogte van ten minste 0,3-0,5 m van de vloer, met uitzondering van draagbare constructies die bedoeld zijn om dieren op het gras te laten lopen. In andere gevallen beschermt de verhoogde positie van de basis de huisdieren tegen vocht. Buiten kunnen overkappingen het beste worden geplaatst in schaduwrijke gebieden, op het oosten of westen..

In het koude seizoen moet u zorgen voor de isolatie van de behuizingen. Hiervoor is de buitenbekleding van de wanden met luchtdoorlatende afdichtingen (mineraalwol, stikmatten, vezelplaten, piepschuim, hooi/stro/vlasstelen, etc.) geschikt. Om ervoor te zorgen dat de cellen zo lang mogelijk meegaan, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt, beschermd tegen vocht en moeten kleine reparaties tijdig worden uitgevoerd..

DIY konijnenkooien - Installatie en bediening DIY konijnenkooien - Installatie en bediening DIY konijnenkooien - Installatie en bediening DIY konijnenkooien - Installatie en bediening

DIY konijnenkooien – foto

Een groot aantal interessante ideeën en voorbeelden van het bouwen van kooien voor konijnen met uw eigen handen zijn verzameld in de fotogalerij op deze pagina. Elk van de gepresenteerde opties kan, indien gewenst, thuis worden herhaald, waardoor onafhankelijk een comfortabele en duurzame volière voor donzige knaagdieren wordt gemaakt. Het type constructie, materialen en afmetingen worden in elk geval aanbevolen om individueel te worden geselecteerd, met de nadruk op het aantal, het type en het ras van de dieren, evenals de eigenaardigheden van hun onderhoud in een bepaalde boerderij.

DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto DIY konijnenkooien - foto

Published
Categorized as Ideeën