Shabby chique stijl in het interieur: 110 foto-ideeën

Shabby chique stijl in het interieur: 110 foto-ideeën

Kleding, accessoires of decor in de shabby chic stijl hoor je tegenwoordig, maar in eerste instantie is deze trend ontstaan ​​op het gebied van interieurdesign. De kamer, die elementen van retro, vintage en Provence combineert, ziet er een beetje schokkend uit, maar is altijd interessant. Vanwege de vage grenzen is het niet eenvoudig om een ​​shabby-chique stijl in het interieur te creëren, en ook om te balanceren tussen “oudheid” en “luxe”, maar we zullen proberen de mogelijke opties voor de implementatie ervan binnen verschillende ruimtes..

Kenmerken van de shabby chic stijl

De voorouder van shabby chic was Rachel Ashwell, een liefhebber van antiek en een huisvrouw die in haar vrije tijd gezellige woonaccessoires maakt. Na de scheiding begon de vrouw met de productie van een breed scala aan goederen onder het merk Shabby Chic, waarvan de naam zich vertaalt als “armoedige luxe”. Dit is hoe een hele richting in design werd geboren – eclectisch, zachtaardig, schokkend, maar tegelijkertijd ingetogen, dankzij de verweving van strikte Engelse klassiekers.

De stijl wordt soms verward met de Provence, voornamelijk vanwege de oude slijtageplekken op de objecten en de pastelkleuren. Maar de shabby chic, in tegenstelling tot de Franse buurman, gaat in plaats van provinciale brutaliteit naar de esthetiek van de barok, de dichter in het interieur vind je vaak echt antiek.

De “shabby chic” wordt gekenmerkt door lichte, delicate kleuren, waaronder witte, beige, blauwe en roze tinten. Het standaardpalet wordt soms verdund met lila of lichtgroen, maar donkere of te felle kleuren zijn uiterst zeldzaam – ze schenden de natuurlijke lichtatmosfeer.

Natuurlijk zal het interieur idealiter worden aangevuld met antieke voorwerpen met aristocratische charme, maar in de moderne realiteit is het toegestaan ​​om te kiezen voor hoogwaardige stilering, vooral in een ruimte met een matige inrichting. De vorm van het meubilair moet worden geassocieerd met de paleisklassiekers: dit wordt gesuggereerd door gebogen contouren, vloeiende lijnen en rijke decoratieve elementen..

In een shabby chic huis heerst altijd een romantische sfeer. Het wordt geholpen om bloemrijke ornamenten, kant, sierlijk stucwerk, kaarsen of beeldjes met engelen te maken. En je zult ook de vaardigheid van handwerken moeten tonen en op zijn minst een paar handgemaakte details moeten toevoegen – deze regel is vastgesteld door de voorouder van de stijl, die begon met de vervaardiging van dergelijke accessoires..

Shabby chic kan niet worden toegeschreven aan de budgetopties voor het interieur, hoewel je, als je dat wilt, in een vrij smal financieel kader kunt passen als je goed over elk onderdeel nadenkt. Daarnaast vormen een overvloed aan natuurlijk licht en ruimtelijkheid hier een soort luxe, dus denk aan de inrichting van ruimtes met een middelgroot of groot oppervlak. Ondanks de moeilijkheden bij de implementatie, zal het resultaat in de smaak vallen bij romantische, verfijnde mensen die een ontspannen sfeer willen creëren die hun smaak weerspiegelt..

Shabby chique stijl in het interieur - Kenmerken Shabby chique stijl in het interieur - Kenmerken

Afwerkingen en materialen

De basis van elk interieur, niet alleen in de shabby chic stijl, is decoratie. Het zal dienen als een organische achtergrond en zal alle componenten van de kamer verenigen..

Vloer

Parket is ideaal als vloerbedekking – een natuurlijke, praktische ondergrond die vaker in woonkamers wordt gebruikt. Kleine schaafwonden die geen verband houden met de kwaliteit van het materiaal, de houtstructuur of onzorgvuldig schilderen, alsof ze na verloop van tijd vervaagd zijn, zullen de stijl helpen benadrukken. Een klein tapijt zal helpen om zo’n vloer te versieren..

In de keuken of in de badkamer is het aangewezen om keramische tegels te “bedekken” met vervaagde ornamenten. In dit geval is het de moeite waard om de voorkeur te geven aan lichte tinten die de ruimte visueel vergroten..

Shabby chique stijl in het interieur - Vloerafwerking Shabby chique stijl in het interieur - Vloerafwerking

Muren

Afhankelijk van de algehele compositie, kun je stoppen bij het gebruikelijke schilderen, vooral in kamers met een rijke decoratie. Dergelijke muren zijn meestal versierd met stucwerk, wat de klassieke kant van shabby chic benadrukt..

Het wordt aanbevolen om behang te selecteren met een monochroom patroon dat niet veel aandacht trekt. Dit kunnen papiersoorten zijn, denk aan hun korte levensduur, of luxe textielstoffen.

Muren bekleed met sierpleister zien er interessant uit – ze imiteren kwalitatief het effect van de oudheid. Ook hout of siersteen past perfect in het shabby chic kader..

Shabby chique stijl in het interieur - Wanddecoratie Shabby chique stijl in het interieur - Wanddecoratie

Plafond

Het witte platte plafond ziet er canoniek uit. Uitgestrekte glanzende oppervlakken met ingebouwde lampen zijn hier ongepast, maar als u merkbare gebreken wilt verbergen, moet u de voorkeur geven aan een canvas met een matte textuur. Merk op dat de houten balken die in een dergelijk interieur naar voren komen, een voordeel kunnen worden als ze worden verfijnd. Stucwerk rond de omtrek geeft het ontwerp de gewenste chic.

Shabby chique stijl in het interieur - Plafonddecoratie Shabby chique stijl in het interieur - Plafonddecoratie

Shabby chique meubels

De set meubels varieert afhankelijk van de kamer, maar in elk van hen zal extra ruimte voor opslag en ontspanning helpen om de gewenste omgeving te regelen: dressoirs, kasten, voetenbankjes, kaptafels en comfortabele fauteuils. Shabby chic is verre van de rationele bruikbaarheid van moderne trends, bij elke compositie moet er ruimte zijn voor vrij verkeer.

De set moet klassieke elegantie, stucwerk, houtsnijwerk of glazen fronten hebben. U moet niet op materiaal besparen, omdat geen kunstmatige analogen de esthetische textuur van natuurlijk hout kunnen vervangen. Het kan in zijn oorspronkelijke vorm worden gelaten of worden geverfd in een lichte tint die in harmonie is met het algehele palet. Het uiterlijk van antiek meubilair wordt gecreëerd door slijtage aan het oppervlak, alsof het is achtergelaten door de tijd.

Laat je niet intimideren door het woord “luxe” in de naam van de stijl. Het biedt een enorm veld voor de implementatie van ongebruikelijke ideeën. De woonkamer kan bijvoorbeeld worden ingericht met een salontafel uit een koffer of oude pallets, evenals een compacte valse open haard.

Shabby chique meubels Shabby chique meubels Shabby chique meubels Shabby chique meubels

Textiel, decor en verlichting

Het is onmogelijk om een ​​mooi interieur in de shabby chic stijl te realiseren zonder textiel – het fungeert als een soort decoratieve basis. Uiteraard zijn alleen natuurlijke stoffen bedoeld – van fijne zijde voor het decoreren van kussens tot grof linnen in de vorm van een handgemaakt tafelkleed.

In dit geval kan de stof effen of rijkelijk versierd zijn – de keuze hangt af van het ontwerp. Het is belangrijk om binnen het lichte pastelbereik te blijven, waarvan de verschillende variaties al kunnen lijken op felle accenten..

Naast textiel kun je de kamer decoreren met behulp van oude accessoires uit een antiekwinkel of grootmoeders voorraadkast: beeldjes van engelen, herderinnen, vazen ​​​​en panelen, die anderen zouden hebben weggegooid vanwege hun verouderde uiterlijk, vinden een nieuwe leven in het armoedige interieur.

Verlichtingsarmaturen worden een apart decoratief onderdeel: prachtige kristallen kroonluchters, wandlampen en vloerlampen. Een paar kaarsen zullen de romantische sfeer alleen maar versterken..

Shabby chique stijl in het interieur - Textiel, decor en verlichting Shabby chique stijl in het interieur - Textiel, decor en verlichting Shabby chique stijl in het interieur - Textiel, decor en verlichting Shabby chique stijl in het interieur - Textiel, decor en verlichting Shabby chique stijl in het interieur - Textiel, decor en verlichting

Shabby chique interieurs – foto

Laten we, om een ​​beter begrip te krijgen van de kenmerken van de stijl, eens kijken hoe we deze in elke afzonderlijke ruimte kunnen implementeren..

Shabby chic keukenontwerp

Zo’n keuken vereist constante zorg en aandacht, aangezien het servies, bestek en andere huishoudelijke artikelen, die meestal om rationele redenen achter de gevels van kasten verborgen zijn, hier vaak voor iedereen zichtbaar worden gepresenteerd als onderdeel van een decoratieve compositie. Maar het wordt aanbevolen om de techniek te verbergen, omdat deze zich onderscheidt van het concept van shabby chic..

Voor decoratie worden keramische tegels gebruikt, die goed bestand zijn tegen hoge temperaturen, vochtigheid en voedselspatten, en het meubilair kan worden beschermd tegen negatieve effecten door de vernislaag.

Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto Shabby chic keukeninterieur - foto

Shabby chique woonkamer

Shabby chic in een kamer waar het gebruikelijk is om dierbaren te verzamelen voor een gezamenlijke vakantie, is een ideale oplossing. Zachte kussens, natuurlijke bekleding, delicate kleurencombinaties en een overvloed aan licht helpen alleen maar om de juiste sfeer te creëren.

Vaak vindt u hier de volgende set items: een bank, verschillende fauteuils aan de zijkanten en een salontafel die uitkijkt op de open haard, en langs de omtrek van de woonkamer is er een kledingkast, ladekast of andere opbergplaatsen. De woonkamer wordt soms ook gecombineerd met de eetkamer, als je een ruimte voor de eettafel kunt toewijzen..

Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van de woonkamer in de stijl van shabby chic - foto

Shabby chique slaapkamer interieur

Zoals in elke andere stijl, is het centrale object van de shabby chic slaapkamer het bed – groot, hoog, met een smeedijzeren hoofdeinde en poten. Het is bedekt met prachtig pastel linnen, meestal in twee versies: wit textiel of stof met bloemmotieven. Doeken met geometrische patronen en ingetogen koude kleuren zullen helpen om een ​​meer “mannelijk” karakter toe te voegen.

Als het gebied van de slaapkamer het toelaat, is het aan te raden om het in twee zones te verdelen – voor ontspanning en dagelijkse zaken. In het tweede deel komt een kaptafel, werkplek, ladekast of boekenkast. Lokale lichtbronnen creëren een comfortabele omgeving.

Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto Shabby chic slaapkamer interieur - foto

Shabby chique badkamer

In de beste tradities van de klassieke stijl lijkt de armoedige badkamer op een aparte woonkamer – met een kleine bank om te ontspannen, een raam met sierlijke gordijnen en meubels met verfijnd houtsnijwerk..

Keramische tegels of vochtbestendig behang zijn perfect bestand tegen het moeilijke microklimaat van de kamer, en een spiegel in een rijkelijk versierd frame, samen met een klassieke badkamer, zal de luxe van stijl benadrukken. Douches komen veel minder vaak voor, maar voor hen volstaat het om een ​​hoek te selecteren en de benodigde apparatuur te installeren.

Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chic badkamerinterieur - foto Shabby chic badkamerinterieur - foto Shabby chic badkamerinterieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto Shabby chic badkamerinterieur - foto Shabby chique badkamer interieur - foto

Shabby chic gangontwerp

De gang moet groot en ruim zijn, zodat mensen erin zich comfortabel kunnen voorbereiden op de reis of zich kunnen omkleden. Bovendien moet aandacht worden besteed aan het ontwerp van de ruimte, omdat het de eerste is die de gasten ontmoet en een indruk vormt van het hele huis..

Het wordt aanbevolen om op een lichte schaal te blijven en misschien alleen de vloer met betegelde of parketafwerking te benadrukken. In plaats van volumineuze en functionele kasten komen hier vaker kasten, dressoirs voor het opbergen van kleding, voetenbankjes of zelfs grote banken voor..

Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto Shabby chique hal interieurontwerp - foto

Shabby chique kinderkamer

Shabby chic is een echte vreugde voor een meisje, maar jongens houden misschien niet van overmatige luxe en het zachte karakter van de stijl. Als u de eenheid van stijl wilt behouden, moet u de voorkeur geven aan een ingetogen koud palet, monochrome oppervlakken of geometrische patronen. Zelfs zo’n set is toegestaan ​​binnen de stijl..

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, is het noodzakelijk om het aantal decoratieve elementen te regelen. Het bed van de jonge meesteres kan worden versierd met een baldakijn en de planken met verschillende beeldjes.

Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto Interieurontwerp van een kinderkamer in de stijl van shabby chic - foto

Video: Shabby Chic-stijl in het interieur – Ontwerpideeën

Published
Categorized as Ideeën