Verticaal tuinieren: 65 foto’s en ideeën

Verticaal tuinieren: 65 foto's en ideeën

Sinds kort is verticaal tuinieren wijdverbreid. Het plaatsen van planten niet in een horizontaal, maar in een verticaal vlak heeft zijn eigen esthetische charmes en vele praktische voordelen, waardoor het veel wordt gebruikt voor het decoreren van gebouwen op privépercelen, evenals voor het decoreren van het interieur van appartementen, kantoren, restaurants. In ons artikel zullen we verschillende manieren bekijken om verticale landschapsstructuren in verschillende omstandigheden te organiseren, en ook uitzoeken welke planten beter zijn om te kiezen..

Verticaal tuinieren in landschapsontwerp

Op het grondgebied van de omgeving vervullen verticale bloembedden een aantal functies. Ze zijn niet alleen in staat om landschapsontwerp te decoreren en te diversifiëren met hun originaliteit, maar ook om van groot nut te zijn..

Ten eerste zal de plaatsing van dergelijke structuren helpen om vierkante meters van de omgeving te besparen. Klimplanten die op pergola’s en tuinhuisjes worden geplaatst, behouden het vochtgehalte en beschermen hun eigenaren bij warm weer. Als u planten op het vlak van de muur van het huis plaatst, kunt u een uitstekende extra schaal krijgen, die niet alleen alle bestaande gebreken in de structuur verbergt, maar ook een aangename schaduw creëert die de gevel beschermt tegen oververhitting..

Verticaal tuinieren wordt met succes gebruikt bij de zonering van percelen, fungeert als een haag die het territorium kan beschermen tegen nieuwsgierige blikken, het grondgebied van het recreatiegebied, bijgebouwen, speeltuinen, enz..

Keer bekeken

Afhankelijk van het doel van het groene hek, kan het zijn eigen kenmerken hebben. In landschapsontwerp vindt u dergelijke soorten verticaal tuinieren als:

Bogen zijn identiek aan de locatie in het interieur, gewelfde plafonds op de site dienen om overgangen van de ene zone naar de andere aan te geven. Meestal is het boogframe gemaakt van metalen of houten planken, maar steen of baksteen kan ook worden gebruikt. In dit geval is het noodzakelijk om een ​​boog van voldoende hoogte te maken (minimaal 2,2 m) zodat aflopende planten het vrije verkeer niet belemmeren;

Pergola’s – voornamelijk dergelijke structuren fungeerden als ondersteunende structuren voor wijngaarden en kwamen vanuit mediterrane landen naar onze lokale gebieden. Tegenwoordig genieten ze van groot succes, spelen ze de rol van het beschermen van bepaalde gebieden tegen de zonnestralen en simuleren ze een tunnel rond tuinpaden. Structureel bestaat de pergola uit achtereenvolgens geplaatste pilaren of gewelfde plafonds, onderling verbonden door balken. Versierd met klimplanten, heeft het een uitstekende uitstraling en is niet de laatste plaats in landschapsontwerp;

Groene muren – dit type landschapsarchitectuur wordt gevormd op houten heggen of gespannen metalen netten. Het kunnen ook palen zijn met uitgerekte kettingen of touwen, roosterdoeken, dicht ingepakt in vegetatie. Deze hagen worden gebruikt voor het omlijsten van tuinpaden en afscheidingen;

Hangende constructies zijn een ander veel voorkomend type landschapsarchitectuur voor muren en hekken. Bovendien fungeren niet alleen gewone bloempotten als bloempotten, maar ook de meest onverwachte geïmproviseerde middelen – tassen, plastic flessen, blikjes, lampenkappen, enz. Dergelijke muren zien er vrij origineel uit. U kunt ook kant-en-klare fytomodules kopen voor het planten van laagblijvende planten;

Verticale bloembedden zijn een prachtige decoratie die speciale aandacht verdient. Zo’n compositie kan een hek, een muur versieren of een piramide van dozen van verschillende groottes vertegenwoordigen met ondermaatse felbloeiende planten (goudsbloemen, petunia’s, ondermaatse asters, enz.).

Een van de methoden van verticaal tuinieren is de opstelling van obelisken – hoge steunen (pilaren, bomen), waarrond een klimplant groeit. Dergelijke decoraties komen vaker voor in stadsparken en pleinen dan in particuliere territoria..

Verticaal tuinieren in landschapsarchitectuur - Types Verticaal tuinieren in landschapsarchitectuur - Types Verticaal tuinieren in landschapsarchitectuur - Types Verticaal tuinieren in landschapsarchitectuur - Types

Welke planten kiezen?

Om een ​​mooie verticale compositie te creëren worden verschillende planten gebruikt die in verschillende periodes bloeien – in dit geval kan men lang van de schoonheid genieten. Planten kunnen klimmen, ampelachtig, ondermaats zijn. Voorwaardelijk gekrulde vertegenwoordigers van de flora kunnen in twee teams worden verdeeld, namelijk:

Eenjarigen – Hebben in de regel een lange bloeiperiode, maar vereisen jaarlijkse herbeplanting. Deze omvatten heldere Oost-Indische kers, pretentieloos om voor te zorgen, morning glory met originele bloemen in de vorm van een grammofoon, liaanvormige klimmende kobei en zoete erwten die bloeien tot de vorst met een verfijnd aroma;

Vaste plant – bloei vrij overvloedig, maar vereist zorgvuldige verzorging en voeding. De meest populaire soorten van dergelijke planten in verticaal tuinieren van locaties zijn klimrozen en clematissen, aangenaam met hun heldere bloei, houtworm, gekenmerkt door overvloedig groen, snelgroeiende meisjesachtige druiven met ongewoon bont blad en bessen en, natuurlijk, de goed- bekende klimop, die veel variëteiten heeft.

Van de ampelachtige planten die in hangpotten geplant kunnen worden, wordt vaak gekozen voor petunia, pelargonium, lobelia etc..

Mos is erg populair geworden in verticaal tuinieren, en dit geldt voor zowel buiten als binnen phytowalls. Het is niet veeleisend om voor te zorgen, heeft een lange levensduur en is hypoallergeen. Buiten en binnen phytowalls kunnen zelfs worden gevormd uit groentegewassen en pittige planten, waardoor ze geen ruimte innemen in de tuin.

Verticaal tuinieren in landschapsontwerp - Welke planten te kiezen? Verticaal tuinieren in landschapsontwerp - Welke planten te kiezen? Verticaal tuinieren in landschapsontwerp - Welke planten te kiezen?

Verticaal tuinieren in het interieur

In appartementen wint verticaal tuinieren in de loop der jaren aan populariteit. Dit komt zowel door de esthetische aantrekkingskracht van phytowalls als door de mogelijkheid om vensterbanken en balkons te bevrijden van bloempotten die veel ruimte innemen. Met behulp van groene panelen wordt ook zonering uitgevoerd, waarbij ze in de regel in recreatie- en eetruimtes worden geplaatst, omdat groen bijdraagt ​​​​aan een betere eetlust en ontspanning na een zware dag..

Verticale phytowalls kunnen zorgen voor een ecologische omgeving in huis, wat belangrijk is voor de gezondheid van ieder mens. Ze voegen gezelligheid toe aan het interieur, creëren een gunstig microklimaat en psychologisch comfort..

Methoden voor verticaal tuinieren in het appartement

De eenvoudigste manier om een ​​phytowall te maken, is door planken langs de muur te plaatsen, waarop dozen met weelderige planten zijn geïnstalleerd. Als de kamer geen lege muur heeft, kunt u speciale stands kopen die op de vloer worden geïnstalleerd. Er zijn ook speciale fytomodules te koop, waarin bloempotten onder een bepaalde hoek staan, waardoor je de hele muur tot leven kunt brengen. Dergelijke ontwerpen worden vaak gebruikt om kantoren, cafés en andere openbare plaatsen te versieren..

Net als bij het ontwerp van de omgeving worden in het appartement hangende potten (potten) en andere structuren met ampelachtige planten gebruikt. Een ouderwets fenomeen is een paneel van vetplanten. Het ziet er nogal ongewoon en mooi uit, maar het is helemaal niet moeilijk om het met je eigen handen te maken. Om dit te doen, moet u potten met planten in een ruime doos plaatsen en deze met hoogwaardige bodems lijmen. De ruimte die zich tussen de containers vormt, kan worden versierd met stro, mos of jute.

Verticaal tuinieren in het interieur - Methoden voor verticaal tuinieren in het appartement Verticaal tuinieren in het interieur - Methoden voor verticaal tuinieren in het appartement Verticaal tuinieren in het interieur - Methoden voor verticaal tuinieren in het appartement Verticaal tuinieren in het interieur - Methoden voor verticaal tuinieren in het appartement

Hoe planten voor het interieur te kiezen

In feite is de keuze van planten voor verticale compositie in appartementsomstandigheden erg groot en hangt grotendeels af van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaren. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het beter is om pretentieloze gewassen te kiezen die geen felle verlichting nodig hebben, of om te zorgen voor de organisatie van hoogwaardige verlichting en automatische bewatering van phytowalls. De meest populaire culturen zijn:

– Chlorophytums, die veel variëteiten hebben. Ze zijn niet alleen prachtig en mooi, maar ook in staat om schadelijke stoffen die in de lucht komen te verwerken, daarom zijn ze ook nuttig;

– Philodendrons – groenblijvende vaste planten die vrij snel groeien en dol zijn op vocht;

– Klimop met een klimmende stengel, waarop veel bladeren groeien;

– Scindapsus – liaan met decoratieve grote bladeren;

– Aspagarus is een vrij weelderige plant die een groot volume inneemt. Het heeft dunne, flexibele stelen met naaldachtige bladeren die een gewichtloze luchtige uitstraling creëren;

– Tradescantia – heeft kleurrijk, helder blad, prachtig hangend in de vorm van lussen.

In de keuken kun je een verticale structuur regelen met een echte mini-moestuin, waar zaailingen of pittige kruiden zullen groeien.

Verticaal tuinieren in het interieur - Welke planten voor het interieur kiezen? Verticaal tuinieren in het interieur - Welke planten voor het interieur kiezen? Verticaal tuinieren in het interieur - Welke planten voor het interieur kiezen? Verticaal tuinieren in het interieur - Welke planten voor het interieur kiezen? Verticaal tuinieren in het interieur - Welke planten voor het interieur kiezen?

Verticaal tuinieren – foto

We raden aan om in onze galerij verder kennis te maken met verschillende methoden van verticaal tuinieren. Hier vindt u veel foto’s van succesvolle phytowall-ontwerpen, zowel op het grondgebied van de aangrenzende percelen als in het interieur. Veel kijkplezier!

Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën Verticaal tuinieren - foto-ideeën

Published
Categorized as Ideeën