DIY tandoor: 60 bilder og ideer

DIY tandoor: 60 bilder og ideer

Nylig, på private tomter, kan du ofte finne orientalske ovner med et eksotisk navn – tandoor. De er flotte for utendørs matlaging og vil garantert imponere gjestene dine. Det som er spesielt fint – en slik enhet kan gjøres for hånd. Hvordan? La oss se nærmere på dette problemet.!

Hvordan tandoor fungerer

For å forstå hvordan tandoor fungerer, vil vi beskrive prosessen med driften ved å bruke eksemplet på en leireversjon. Dette er en av de mest populære variantene av orientalske ovner som finnes i vårt område..

Luften sirkulerer takket være viften – et spesielt hull i den nedre delen som støtter forbrenning. Det er i den usbekiske varianten at leireskålen er foret med ildfaste murstein. Hovedhemmeligheten er å fylle tomrommene mellom mursteinen og veggene i leirebollen med sand eller salt – dette lar deg opprettholde temperaturen så lenge som mulig..

Kull eller tre brukes som drivstoff. De plasseres på bunnen av kjelen gjennom toppen og tennes deretter. Rettene tilberedes ved hjelp av en rist eller grillspyd.

Tandoren er kun laget av materialer med høy evne til å holde på varmen. Etter oppvarming, avhengig av valgt drivstoff, kan temperaturen nå 250-400 grader Celsius. Takket være de riktige materialene er denne ovnen i stand til å holde temperaturen i 5-7 timer.

Tandoor - Arbeidsprinsipp

DIY murstein tandoor

I denne delen vil vi se på hvordan du bygger en tandoor ved hjelp av murstein. Dette er et veldig enkelt alternativ som ikke krever ukonvensjonelle materialer og ferdigheter..

Forberedelse

Enhver type byggearbeid begynner med nøye forberedelser, siden dette er nøkkelen til et vellykket resultat. Hvis du har erfaring med mursteinlegging, vil hele prosessen være ganske enkel for deg. Dette er en ganske enkel konstruksjon, men hvis dette er første gang du murer, bør du lese konstruksjonsalgoritmen nøye og forberede alle nødvendige materialer.

Først av alt må du beregne nødvendig mengde materiale eller bruke ferdige ordninger, som er ledsaget av estimater. Vi har utarbeidet en standard instruksjon og en liste over nødvendig materiale. Så, først trenger du:

1. Omtrent 100–150 kg av en blanding av sand og grus;

2. Mesh for forsterkning – ca 2 kvm.

3. 7 kg sement (bruk en høyere kvalitet);

4. 60–70 stykker brannsteinstein;

5. Brannbestandig blanding for å legge peiser eller ovner-10-15 kg;

6. Hvis du skal male tandoren, kjøper du en brannbestandig maling.

Når alle nødvendige materialer allerede er forberedt, må du kontrollere at du har det nødvendige settet med verktøy. Mest sannsynlig kan de fleste elementene fra listen som er presentert bli funnet hos din dacha eller spurt fra naboer, men selv om du må kjøpe noe, vil det ikke ødelegge deg. For å bygge en tandoor av murstein med egne hender trenger du følgende verktøy:

– Pussingsregel (helst langs basens lengde);

– En bøtte eller annen beholder for å blande betong;

– Kittkniv;

– Pensel og malingsbeholder;

– Kvern, samt steinsirkler.

Som du kan se, er listen ikke veldig lang eller eksotisk. Å forberede alle inventarene vil ikke være for vanskelig for deg..

DIY murstein tandoor - Forberedelse

Fundament

For lang levetid trenger tandooren et veldig solid fundament. Det er han som vil gi en stabil posisjon til hele bygget. Til tross for at dette ikke er en veldig tung struktur, avhenger mye av jorda. For eksempel, hvis den inneholder mye leire, må basen styrkes..

Hvis bunndekselet i ditt område er tungt, bruker du stolpebaserte støtter. Ved lettere jord, for eksempel sand, er det nødvendig å først fylle ut en betongplate som selve ovnen skal ligge på.

Basert på vårt opplegg og de forberedte materialene, vil området på hele tandoren være 100×100 cm. For å opprettholde en struktur med et slikt område, vil en betongpute med en tykkelse på minst 10 cm være nok.

Riktig og god betong ser ut som tykk grå rømme. For å forberede den må du følge følgende proporsjoner: 3 porsjoner sand, 1 porsjon grus med en brøkdel på ikke mer enn 1 cm, 1 porsjon sement. Hvis du holder deg til disse anbefalingene, får du en flott blanding..

Prøv å beregne den nødvendige mengden betongblanding riktig, for dette kan du navigere etter størrelsen på gropen for å helle platen. Bygg tømmerforskalling for et jevnt underlag. Dekk bunnen av hullet med et lag med sand ca 5 cm, hell deretter vann over det. Sanden fungerer som en dempepute, noe som har en positiv effekt på bygningens holdbarhet. Følg alle anbefalinger, så får du en plan og korrekt betongplate for fundamentet ditt. Husk å bruke et nivå slik at basen på strukturen din er så flat som mulig..

Betongsett ikke tidligere enn tre dager etter hellingen. Den riktige avgjørelsen er å la den brygge i omtrent en uke, og først da fortsette konstruksjonen av tandooren. Hvis været er varmt og tørt under grunnleggingen, må du behandle betongen med jevne mellomrom med vann slik at den ikke tørker ut og sprekker.

DIY murstein tandoor - Foundation

Basen på tandooren

Ildfast (fireclay) murstein er et alternativ som bør foretrekkes, det absorberer ikke væske, og tåler også veldig høye temperaturer. I sin tur tillater tettheten av dette materialet at det ikke kollapser under vekten av hele strukturen..

En annen fordel med å velge denne mursteinen er dens motstand mot plutselige temperaturendringer. Derfor bør du bruke den til å bygge en tandoor på gaten. Denne arten takler frost, og det er også ganske trygt å tenne den om vinteren og bruke den til det tiltenkte formålet uten frykt for bygningens integritet..

Legg basen i en sirkel, og legg først takmateriale under den. Legg mursteinene, merk dem deretter og skjær dem med en kvern til de er i ønsket form. Bruk bare brannhemmende mørtel for legging av murstein.

DIY murstein tandoor - Base

Regel for mur

Når du følger regelen for å begynne å legge vegger, må du ta hensyn til en rekke funksjoner. Den riktige løsningen ville være at basen er lik høyden på hele tandoren, og forholdet mellom basen og den øvre halsen er 1 til 3. Hvis du lager en ovn basert på våre størrelsesanbefalinger, så gjør du regel, bruk en trebjelke med en høyde på minst 1 m, fordi lengden på bunnen av regelen vil være 30 cm.

For produksjon av mønstre, bruk som regel kryssfiner. Malet eller lakkert kryssfiner er ideelt.

DIY murstein tandoor - Regel for mur

Tandoor vegger

I vårt eksempel er mursteinene stablet vertikalt, så du trenger ganske mye mørtel. Monter de indre kantene på tandooren så tett som mulig for å holde veggene så tette som mulig. Ikke glem å grundig trene alle sømmene med mørtel, du trenger ikke spare penger.

Bruk ståltråd eller forsterket maske for å forsterke hele strukturen. Hvis du bruker wire, forsterk deretter hver rad. Når det gjelder et forsterket maske, kan du bare gjøre det med en omgang i en sirkel..

Når du har fullført grunnstrukturen, kan du gå videre til gipset. Dette må gjøres med den samme ovnblandingen. Prøv å gjøre tykkelsen ikke mindre enn 10 mm.

Vent til gipset er helt tørt, for sikker tørking kan du pakke strukturen inn med en film.

Den tørkede strukturen kan males over. Du kan påføre brannsikker akrylmaling eller kalk. Du kan også bruke dekorativt gips til å dekorere tandoren, og bare deretter male.

DIY murstein tandoor - Vegger

DIY leire tandoor

Deretter vil vi beskrive trinnvise instruksjoner for å bygge en tandoor ved hjelp av leire. Dette er en mer komplisert og tidkrevende metode for å lage en ovn. Før du fortsetter med konstruksjonen, kan du prøve å studere problemet og tenke på om du trenger en leirkopi. Det er verdt å merke seg at den viktigste og kanskje den eneste forskjellen fra mursteinversjonen er muligheten til å bake kaker på leirevegger..

De klassiske dimensjonene til en leire tandoor er: høyde fra 1 til 1,5 m, diameter – ca 1 m, topp – 50 cm. For å danne en leirebolle, bruk en blanding av kaolinleire og kamel eller saueull. Når alt materialet er klart, går du på jobb.

Leireblanding

Skjær ullen 1–1,5 cm og bland med leire. Du må elte den til konsistensen av tykk grå rømme. For å holde leiren sterk og holdbar, la den stå på et mørkt sted i omtrent en uke. Under hele oppbevaringstiden, fjern overflødig fuktighet fra leirens overflate, men samtidig må den forbli fuktig. Ellers, når du bruker tandoren, vil den sprekke.

DIY leire tandoor - Blanding av leire

Blanke

For å danne en tandoor er det nødvendig å tilberede leireblandinger med en tykkelse på omtrent 5–10 cm. Videre, i tradisjonell produksjon, støpes en bolle med en ovn av dem, men denne metoden krever ferdigheter og betydelige ferdigheter. Hvis du ikke er klar til å ta risiko og gjøre alt tradisjonelt, kan et fat hjelpe deg..

Når du bruker den, må du løsne bøylene og helle vann. La den stå på i en uke for å hovne opp. Dette vil gi den den nødvendige formen for å lage en tandoor. Tøm vannet, tørk fatet helt, og behandle veggene med smør fra innsiden. Når den har absorbert litt, kan du gå videre til å bruke formen. Vi anbefaler deg å forberede formen og leireblandingen samtidig..

DIY leire tandoor - Emner

Å lage en tandoor av leire

På dette stadiet er det allerede mulig å begynne å danne en tandoor i en form, eller å rulle pølser med en diameter på ikke mer enn 5-7 cm og en lengde på opptil 1 m fra en blanding av leire, og allerede danne en ovn fra dem. Dette spiller ingen stor rolle, det viktigste er å forstå hvordan det er mer praktisk for deg.

Plasser leiren godt på sidene av fatet, og beleg deretter sømmene med hendene eller en murske. Samle alle veggene i ovnen, men ikke dekk til bunnen. Innsnevringen av den øvre delen skal nå ½ av hele diameteren på fatet.

Når du har formet ovnen helt, jevner du leiren innvendig. Det skal være så glatt som mulig. La ovnen tørke.

Når leiren har tørket, vil den rolig ligge bak veggene i fatet. Ta av bøylene, demonter fatet og ta ut tandoren.

Å lage en tandoor av leire med egne hender Å lage en tandoor av leire med egne hender

Installasjon

Plasser ovnen på et tilberedt leir-, betong- eller ildfast murstein. Den må ha et hull for luftsirkulasjon, den såkalte “blåseren”. Koble ovnen og bunnen med den samme leiren og la den tørke.

Allerede i dette skjemaet er din personlige tandoor klar til bruk, men hvis du vil at den skal holde temperaturen så lenge som mulig, bør du dekke den med en murstein og fylle det resulterende gapet med sand eller leire. Denne designen vil kunne opprettholde temperaturen i 5-7 timer..

DIY leire tandoor - Installasjon DIY leire tandoor - Installasjon DIY leire tandoor - Installasjon DIY leire tandoor - Installasjon

Tandoor – bilde

Tandoor er en komfyr med en lang historie, noe som gjenspeiles i utseendet. Du har en unik mulighet til å lage den selv, og derfor vil du sannsynligvis bli kjent med variasjonen i design og la deg inspirere av tradisjonelle eller moderne varianter av tandooren. Vi har laget vakre bilder for å hjelpe deg med å gjøre dette. Gledelig visning!

Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto Tandoor gjør det selv - foto

Video: Hvordan lage en tandoor med egne hender

Published
Categorized as Ideer