Het originele uiterlijk van de bloem zal een geweldige aanvulling zijn op uw bloembed
Het planten van bloemen of groenblijvende planten in een tuin is geen gemakkelijke taak en vereist zelfs de meest ervaren tuinier veel tijd, moeite en aandacht. Maar er zijn soorten planten die niet alleen een bloementuin of tuin versieren met hun uiterlijk, maar ook gemakkelijk te verzorgen, origineel zijn en een aanhoudend aangenaam aroma hebben. Een voorbeeld hiervan is liatris – een vuurbloem die eruitziet als een grote kaars en ideaal is om op een site te planten. Als je het in je tuin of op het platteland hebt neergezet, kun je zijn ongewone schoonheid meer dan een jaar bewonderen..
Pluizige bloemen in een vaas sieren je tuin
Beschrijving van cultuur
Informatie! De vaste plant liatris komt van nature voor in Mexico, in de uitgestrektheid van Noord-Amerika en op de Bahama’s, daarom wordt het in de tuincultuur gewaardeerd om zijn weerstand tegen kou en plotselinge veranderingen in de luchttemperatuur.
Heeft eenvoudige of vertakte rechtopstaande stengels, dicht bebladerd. De bladeren zijn puntig. Liatriswortel is oppervlakkig, knolachtig, vergelijkbaar met trossen kleine bollen verbonden door dunne “haren”.
De bloemen zijn buisvormig, afhankelijk van de variëteit kunnen ze een heel andere kleur hebben – van roodpaars tot wit. Ze worden verzameld in manden, in aarvormige of trosvormige bloeiwijzen, die een halve meter lang kunnen worden, en de plant zelf – tot twee meter.
Deze bloemen worden gecombineerd met andere kleurrijke planten.
Landschapsarchitectuur met witte en lila bloemen
Uiterlijk lijkt liatris op een kaars: heldere pijlen van bloeiwijzen steken uit boven een handvol smalle bladeren, die bestaan uit strak aanrakende knoppen van kleine pluizige bloemen. De volledig open steel lijkt op een zachte borstel, bezem of ijslolly op een stokje.
Met de juiste standplaats en goede verzorging bloeit liatris midden in de zomer en eindigt de bloeiperiode eind augustus. Aan het einde van de herfst sterft de stengel van de plant volledig af en in het voorjaar ontkiemt hij weer.
Op een nota! In tegenstelling tot andere soorten sierplanten, begint liatris niet vanaf de onderkant te bloeien, maar vanaf het bovenste deel van de bloeiwijze. Na de bloei verspreidt het een geweldige geur – het aroma van vanille en subtiele tonen van vers hooi.
Witte bloemen zijn minder populair, maar daarom niet minder mooi
Pluizige vaste plant close-up
Soorten Liatrix
Er zijn ongeveer 20 soorten liatris, die verschillen in de vorm van de bloemen en hun kleur. Op Russische breedtegraden is het gebruikelijk om er slechts drie te laten groeien:
spicate | Tot 50 cm hoog, met kleine manden van 8-13 bloemen, verzameld in een bloeiwijze tot 35 cm lang; |
Filmisch | Verschilt in bredere bladeren en roze-lila bloeiwijzen; |
Ruw | Een zeldzaam type plant tot 1 m hoog met zeer kleine bloemen met een lavendelroze kleur. |
17
Toepassing voor decoratie en in het dagelijks leven
Het is gebruikelijk om Liatris te gebruiken voor decoratie in landschapsontwerp. Het wordt in composities op alpenglijbanen geplaatst als soloplant of in combinatie met verbena en phlox. Na het snijden behouden de steeltjes hun versheid lang perfect en de aangename aanhoudende geur van zelfs een gesneden plant houdt ook tot tien dagen aan. Dit komt door het feit dat het sap cumarine bevat, een natuurlijke smaakstof die wordt gebruikt in de parfumerie en de vervaardiging van etherische oliën..
Het advies! Vers gesneden liatris wordt het best gebruikt voor bloemstukken en luchtverversing, en volledig droge knoppen kunnen worden gebruikt om winterboeketten te maken voor interieurdecoratie.
Het aanhoudende zoetige aroma van Liatris is aangenaam voor de mens, maar veel insecten houden er niet van: muggen, motten, vliegen. Daarom wordt vaak een takje van deze plant in een kast geplaatst of in huis gehangen zodat vervelende insecten met rust worden gelaten..
Een mooie combinatie van wit en lila kleuren in een bloemperk
Deze bloemen kunnen je redden van vervelende insecten
Klein vierkant bloembed met prachtige vaste planten
Groeiende functies
Liatris leent zich goed voor reproductie, wat kan worden gedaan met zaailingen of op een niet-zaailing manier, wat tijd en moeite bespaart. Deze plant is zo gemakkelijk te verzorgen, pretentieloos en koudebestendig dat de zaden direct in de volle grond kunnen worden gezaaid voor de winter of het vroege voorjaar..
Het advies! De beste manier is om liatris te reproduceren met wortelstokken – dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het onmiddellijk bloeit in het eerste jaar van aanplant. Voor deze methode is het noodzakelijk om grote knollen zorgvuldig te verdelen en te planten op een afstand van maximaal 30 cm en een diepte van maximaal 10 cm..
Liatris houdt van de zon, dus het is beter om het te planten op een goed verlichte plaats met losse en gedraineerde grond, in droge gebieden met laag grondwater.
Knollen voor opplant
Onthouden! De plant ontwikkelt zich niet goed op zware en vochtige substraten: in dergelijke omstandigheden is rotting van het wortelstelsel mogelijk.
Alvorens zaden te zaaien, moet de grond worden opgegraven met organische mest, waarbij humus aan de grond wordt toegevoegd: 8 liter per vierkante meter land. Om zaden te zaaien, is het noodzakelijk om groeven tot 1,5 cm diep te maken, de zaden erover te verdelen en goed te strooien met aarde en water.
Zaailingen zullen lang moeten wachten, maar ze zullen uniform zijn en tegelijkertijd ontkiemen. Zo’n plant begint niet eerder dan drie jaar na het zaaien te bloeien..
Pluizige vaste planten onder het raam
Helder en trendy landschapsontwerp
Plantenverzorging
Liatris is zo gemakkelijk te verzorgen dat er geen speciale manipulaties voor nodig zijn. Het enige voorbehoud: in de herfst kan het overvloedig zelf zaaien geven, dus elke lente moet je de zaailingen uitdunnen, en het hele jaar door wieden en het afsnijden van de vervaagde bloeiwijzen na elke bloeiperiode zal de hoeveelheid zelf zaaien verminderen ..
Het advies! In het midden van de herfst moet je de bloem voorbereiden op de winter, het bovengrondse deel volledig afsnijden en 10-15 cm mulchen met humus, wat de wortels van de plant zal beschermen en van voeding zal voorzien..
16
Indien nodig moet de liatris worden bewaterd en gekapt, omdat het wortelstelsel oppervlakkig is en langdurige neerslag ze kan blootstellen. Het is beter om hoge lyatrice-stelen aan een sterke ondersteuning te binden en de verwelkte regelmatig te snijden, zodat de plant altijd aantrekkelijk blijft en zelfs na de bloei een lust voor het oog met zijn fel groen.