Luxe weide met eustomas
Het planten en verzorgen van Eustoma is niet eenvoudig, maar het resultaat van dit werk is de moeite waard. Sierlijke dunne stengels zijn versierd met lancetvormige ovale bladeren van groene of grijze schaduw. Mooie dubbele en halfdubbele knoppen, die in gesloten toestand op een roos lijken, en pluizige klaprozen wanneer ze worden geopend, kunnen een grote verscheidenheid aan kleuren hebben. Het kunnen tinten blauw en lila, wit, zalm, geel, roze enzovoort zijn..
Sensuele en delicate eustoma van dieppaarse kleur
Gevoelige eustomas in knoppen
Het thuisland van de Eustoma-bloem ligt in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, Midden-Amerika. Ook voelt de plant zich prettig op de eilanden van het Caribisch gebied. Al deze territoria zijn verenigd door een vochtig en warm klimaat, en daarom is het belangrijk dat de teelt van eustoma vergelijkbare omstandigheden kan creëren..
De laatste tijd wordt lisianthus (zoals deze plant ook wel wordt genoemd) vooral actief gekweekt, zowel voor het plezier van de tuinier als voor de verkoop..
Idee! Een boeket eustoma is een uitstekende woondecoratie die perfect in het interieur past en het een vleugje tederheid en verfijning geeft. Als u het water tijdig ververst naar zoet water, gaan snijbloemen tot drie weken mee..
Exquise en delicate woondecoratie – een boeket eustomas
Luxe boeket eustomas en pioenrozen
Eustoma’s worden heel vaak gebruikt door bloemisten om boeketten samen te stellen, waaronder bruidsboeketten.
Soorten en variëteiten
Veredelaars hebben goed werk verricht door nieuwe soorten en variëteiten van grootbloemige eustoma te kweken. Tegenwoordig zijn er veel variëteiten van deze plant, waarvan de bekendste zijn:
- Flamenco. Relatief niet-wispelturige variëteit. Hij wordt tot 120 cm hoog, heeft grote toppen, tot 8 cm groot.
Heldere, bonte eustoma Flamenco
De naam van de Flamenco-variëteit wordt volledig gerechtvaardigd door het uiterlijk van de bloem – dezelfde mooie en adembenemende
- Aurora. Hoge plant (tot 120 cm) met dubbele bloemen. Als je vroege bloemen wilt hebben, plant dan Aurora, omdat de bloeiperiode eerder begint dan bij andere soorten..
Mooie Eustoma Aurora
Luxe badstof eustoma
Heldere, mooie eustoma-variëteiten Aurora
- Loyaliteit. Dwergvariëteit (hoogte – tot 20 cm), waarvan de bloemen in een spiraal zijn gerangschikt.
Gevoelige en trillende eustomas van de variëteit Vernost rechtvaardigen hun naam volledig
Schoonheid en tederheid in uw tuin
- Heidi. Dit type eustoma wordt gekenmerkt door een overvloedige bloei en een gemiddelde hoogte tot 90 cm.
Luxe eustoma-variëteiten Heidi
Hoe Eustoma in de tuin en thuis te kweken??
Deze plant kan zowel een tuingazon als het interieur van uw huis decoreren. Houd er rekening mee dat hij in tuinomstandigheden meestal eenjarig is, terwijl hij in een pot meerdere jaren kan leven..
Onthouden! Eustoma is meerjarig, maar de wortels zijn ongewoon kwetsbaar en daarom moet je geen hoge verwachtingen stellen van het verplanten en verdelen van het wortelsysteem, omdat de bloem het misschien niet overleeft.
Een mooie decoratie voor uw tuin vereist aandacht en een zorgvuldige houding.
Vanwege zijn kwetsbaarheid leeft eustoma in de regel niet langer dan een jaar in de tuin.
Eustoma kweken uit zaden
Het kweken van lisianthus (dit is de tweede naam voor eustoma) is mogelijk uit zaden. Je kunt natuurlijk een gok wagen en proberen het wortelstelsel te verdelen, maar de kans dat de onderneming niet succesvol zal zijn, is erg groot. Ook het rooten van stekken mislukt vaak. Daarom is de meest veilige optie om zaden te gebruiken voor het planten van eustoma. Na de bloei draagt de plant een rijke oogst, bestaande uit kleine bolletjes. Gewoonlijk bevat één gram tot tweeduizend zaden, die overigens een zeer hoge kiemkracht hebben..
Het is het beste om eustoma met zaden te planten.
Eustoma zal je bedanken voor het verzorgen van mooie zaailingen
Om de Ierse roos (ook wel lisianthus genoemd) per zaad te zaaien, moet je de grond voorbereiden. Hiervoor is een gesteriliseerd commercieel substraat geschikt met een laag stikstofgehalte en een pH-waarde van niet hoger dan 6-7. De zaden hoeven niet in de grond te worden ondergedompeld: strooi ze gewoon gelijkmatig over het oppervlak van het substraat en druk een beetje aan, waarna je ze moet afdekken met folie om een broeikaseffect te creëren. Het is niet overbodig om fluorescentielampen boven de container met zaden te installeren (een speciale “Flora” -lamp is bijvoorbeeld voldoende).
De grond voor deze delicate grillige bloem moet speciaal worden voorbereid.
Als het gaat om het bewateren van de zaden, moet het substraat altijd licht vochtig blijven. Je kunt het uit een spuitfles spuiten, maar in het begin zou het vocht dat verdampt is door de aanwezigheid van de film voldoende moeten zijn.
De optimale temperatuur voor een goede ontwikkeling van Ierse rozenzaden is 20 graden overdag en 14-15 ‘s nachts..
Onthouden! De zaaitijd van Eustoma-zaden is gerelateerd aan wanneer u van plan bent bloemen te krijgen. Dus als een tuinman bijvoorbeeld wil dat zijn site in juli-augustus wordt versierd met bloeiende lisianthus, moet hij in februari – begin maart worden geplant. Als u zelfgemaakte eustoma moet krijgen die in de winter zal bloeien, valt de zaaitijd in juli, augustus en september..
Zulke schoonheid rechtvaardigt alle inspanning.
Eustoma van buitengewone kleur
Zo’n strikt tijdsbestek is te wijten aan het feit dat de eerste knoppen pas vier tot vijf maanden na het verschijnen van de scheuten verschijnen..
Wanneer de eerste scheuten zijn vastgemaakt, moet de film worden verwijderd. Op dit moment kunt u een preventieve behandeling van jonge groei uitvoeren met een oplossing van fytosporine. Na het verschijnen van het eerste paar bladeren, moet je de planten duiken. Hiervoor zijn ondiepe potten of plastic bekers tot 50 ml nodig. Transplantatie in de grond vindt drie maanden later plaats door overslag samen met een aarden kluit. Het is aan te raden dit half mei te doen om mogelijke vorst te voorkomen..
Het kost wat moeite om een eustoma te laten groeien. Maar het resultaat zal je zeker bevallen
Eustoma thuis
Als je deze plant thuis wilt kweken, volg dan alle bovenstaande aanbevelingen. Het verschil zit in wat volgt op de keuze. Als je naar Lisianthus duikt, plaats je de zaailingen in potten en bedek je de bodem met een drainagelaag. Een mengsel bestaande uit gelijke delen tuingrond, humus, grof zand is geschikt als bodem..
Het advies! Om de groeiomstandigheden van de eustoma te verbeteren, kan een beetje houtas en kalk worden toegevoegd. Het wordt ook aanbevolen om de bovengrond van tijd tot tijd een beetje los te maken..
Luxe “tapijt” van eustomas in de tuin
Terry eustomas ziet er koninklijk uit in een boeket
Water geven
De plant water geven is aan te raden omdat de bovenste laag van de aarde opdroogt. Een uitzondering is de periode van zaadrijping in de grond onder de film: gedurende deze tijd moet het substraat altijd vochtig blijven, zowel binnen als aan de oppervlakte. Wanneer de volwassen bloemen in een pot of in de volle grond worden geplant, is het voldoende om ze water te geven als de bovenste laag ongeveer 1-2 cm droogt.Tijdens de rustperiode moet de watergift iets worden verminderd, terwijl deze tijdens de bloei overvloediger moet zijn.
Het advies! Geef de eustoma alleen water over de bovenkant van de pot. Het wordt niet aanbevolen om water in de opvangbak te gieten..
Eustoma opent blij de knop na “baden”
Verlichting
Het beste van alles is dat de Ierse roos aanvoelt in helder diffuus licht. Het wordt aanbevolen om het vanaf de oost- of westkant van het huis te planten en thuis op ramen te plaatsen die uitkijken op de aangegeven windstreken.
Houd er rekening mee dat deze plant in de rustperiode goed tegen een gebrek aan licht kan, terwijl je tijdens actieve groei dit beter kunt vermijden..
Eustoma houdt vooral van zacht diffuus licht
Temperatuur
Tijdens de groei moet de temperatuur in de kamer ongeveer 20-25 graden zijn, nou ja, tijdens de rustperiode moet de plant naar een koelere plaats worden verplaatst, waar het temperatuurregime niet hoger is dan 10-15 graden.
Lucht vochtigheid
De Ierse roos verscheen voor het eerst in vochtige klimaten, dus het mag niet in droge ruimtes worden geplaatst. Frisse en vochtige lucht is een van de componenten van de gezonde ontwikkeling van deze plant. Daarom wordt eustoma zo vaak gekweekt in wintertuinen en kassen..
Beter dan eustoma, er kunnen maar heel veel chique eustoma’s zijn
Topdressing
Het wordt aanbevolen om Lisianthus te verwennen met minerale meststoffen. Tijdens actieve groei moet dit ongeveer een keer per week worden gedaan. U kunt bijvoorbeeld “Plantafol” of “Kemiru” gebruiken.
Het advies! Gebruik voor het voeren meststoffen in een lagere dosering dan aangegeven op de verpakking.
Snoeien
Deze procedure vindt meestal plaats na de bloei. Het is noodzakelijk om de stengels af te snijden om 2-3 internodiën te behouden. Je kunt ook knijpen: hiervoor moet je, nadat de eerste 6-8 bladeren op de stengel verschijnen, de bovenkant knijpen. Dit schept voorwaarden voor de eustoma om meer takken te produceren..
Tijdig snoeien van Eustoma is de sleutel tot het verschijnen van nieuwe takken en bloemen
Wat u moet onthouden over plagen en ziekten van de lisianthusbloem?
Ongedierte valt de Ierse roos zelden aan. Het is niet voor niets dat de eustoma de “bittere bloem” wordt genoemd: blijkbaar is het daarom niet de smaak van bladluizen, witte vlieg, slakken en andere insecten die andere planten irriteren. Als er echter ongedierte verschijnt, moet u de eustoma onmiddellijk behandelen met geschikte insecticiden, die in elke tuinwinkel kunnen worden gekocht. Voor deze doeleinden zijn bijvoorbeeld actellik, confidor, fitoverm en aktara geschikt..
Deze mooie en trotse bloem weerstaat vakkundig ongedierte, maar soms heeft hij nog steeds hulp nodig.
Wat betreft ziekten, ze kunnen voornamelijk verschijnen als gevolg van onjuiste groeiomstandigheden voor eustoma. Bij gebrek aan licht kunnen de stelen bijvoorbeeld te zacht worden, wat leidt tot een afname van het aantal bloemen en de duur van hun bloei. Ook kan de ontwikkeling van de plant worden belemmerd door het verschijnen van grijsrot, echte meeldauw en fusariumverwelking. Om deze ziekten te voorkomen, wordt aanbevolen om de plant van tijd tot tijd met ridomil te besproeien..
Laten we samenvatten
Deze plant is dus een beetje wispelturig, maar over het algemeen kan zelfs een beginner ermee omgaan. Het is vooral prettig dat ziekten en plagen van eustoma deze bloem zelden irriteren..