Velen hebben minstens één keer in hun leven een mock-oranje gezien, maar niet iedereen weet dat hij het was. Geurige struiken met witte bloemen zijn te vinden in parken en lijken op jasmijn. Hiervoor kreeg hij de bijnaam tuinjasmijn. Het dankt zijn naam aan de zogenaamde schachten – pijpen om te roken, die werden gemaakt van zijn takken. Een pretentieloze plant is geliefd bij tuinders en landschapsontwerpers. Het is gemakkelijk te kweken en gemakkelijk te verzorgen, en uiterlijk ziet het eruit als een luxe groene fontein. Het thuisland van de chubushnik is Europa, Noord-Amerika en de oostelijke regio’s van Azië.
algemene karakteristieken
Chubushnik is een vaste plant die behoort tot de familie Hortensiev. Het zijn kleine struiken met kleine bladeren en dunne flexibele scheuten. Ze bloeien de hele zomer. De bruingrijze bast valt op doordat hij een beetje afbladdert. Scheuten bereiken 3 m, maar groeien vaak tot een meter. Ze worden alleen dikker en stijver tot aan de basis.
De bladeren zijn eivormig, langwerpig of ovaal, tot 7 cm, glad en donkergroen, met uitgesproken lengtenerven. Eenvoudige of dubbele bloemen met puntige bloembladen worden verzameld in clusters van maximaal 9 knoppen. De maximale diameter is 6 cm Vruchten zijn doorgesneden capsules van ongeveer een centimeter, ze bevatten kleine stoffige zaden.
Chubushnik heeft de zon nodig, maar verdraagt schaduw goed. Het vereist vocht en constant vocht, maar verdort als het water stagneert. Een kortdurende droogte heeft vrijwel geen effect op de conditie van de bloem. Geurige bloemen lokken talloze insecten naar de tuin.
Het dichte struikgewas is een uitstekende haag. Ze worden gebruikt bij het ontwerp van hekken, stoepranden, gevels en huishoudelijke voorzieningen. Tijdens de bloei veranderen de struiken in geurige watervallen. Hoge variëteiten zijn een ideale achtergrond voor bloembedden en zaailingen, en lage en miniatuurvariëteiten passen harmonieus in een alpine glijbaan of rotstuin.
Soorten chubushnik
Er zijn ongeveer 60 soorten chubushnik. Ze verschillen in aroma en enigszins in uiterlijk. Sommige soorten ruiken naar citrus of aardbeien..
Gemeenschappelijke Chubushnik
Een klassieke rechtopstaande vertakte chubushnik met sierlijke scheuten van drie meter lang. Bladeren zijn eenvoudig, ovaal, middelgroot. Op de scheuten verschijnen losse borstels met delicate romige bloemen. Net als de hele variëteit zijn ze klein en elegant..
kroon bespot
Dit is een winterharde spreidende struik van drie meter hoog. Zijn thuisland is de zuidelijke regio’s en Klein-Azië. Scheuten zijn flexibel, lang en vertakt. De schors heeft een ongewone roodachtige of gelige tint. Ovale dichte bladeren zijn tegenovergesteld. Buiten zijn ze glad en aan de achterkant zijn ze licht behaard. Bloemen – ongeveer 5 cm in diameter, delicate crèmekleur, in grote en losse trossen.
De bloeiperiode begint tegen het einde van de lente en duurt tot 3 weken. De kroon mock-oranje verdraagt winters tot -25C. Interessante ondersoorten zijn gouden Aureus, brede en donkere Variegata met omrande bladeren en spreidende Innosens met zeldzame bloei en decoratieve marmerpatronen op bladplaten. Zo’n chubushnik leeft tot 30 jaar.
Chubushnik hybride
De uitgebreide veredelingscategorie omvat tientallen decoratieve variëteiten en hun interspecifieke combinaties. Bijvoorbeeld compact kleurrijk Moonlight, uitgestrekte Majori, sierlijke Elbrus, slanke Snowflake, lange huilende Shneesturm en anderen.
Kleinbladige chubushnik
Het is een dwergachtige, ondermaatse struik die in bloei lijkt op een miniatuurkers. In het seizoen bedekken geurige bloemen met een aardbeiengeur de hele struik volledig..
Pluizige chubushnik
Dit ras dankt zijn naam aan de lichte, luchtige onderbladen. Grote en nette kelkbloemen hebben bijna geen geur. Maar grote bloeiwijzen van 5-10 knoppen zijn zeer decoratief. Een hoge struik groeit tot 3 m.Bloei begint op het hoogtepunt van de zomer.
Geurloze chubushnik
De struik met grote groene vier meter lange scheuten en grote bladeren is zelfs tijdens de bloei geurloos, zoals de naam van het ras aangeeft. Maar het is mooi en decoratief, met grote witte bloemen, 5 knoppen per borstel. De lengte van de bladeren op de scheuten, waarop geen knoppen groeien, is soms 12 cm, deze variëteit valt op door zijn breedte. De bloeiperiode begint eind juni en duurt bijna tot augustus.
Chubushnik van Shrenk
Zijn thuisland is het Verre Oosten, China en Korea. Het belangrijkste kenmerk is vroege bloei. Het is een van de eersten die bloeit op de middelste breedtegraden. De ovale, taps toelopende bladeren lijken op een ei. Delicaat geurende bloemen bereiken 4 cm, de bloeiwijze heeft gemiddeld 9 knoppen. De bloeiperiode duurt van juni en duurt 3-4 weken.
Chubushnik Lemoine
Dit is een hybride die enkele tientallen ondersoorten omvat. Ze worden verenigd door een rijke zoete geur. De struiken groeien uit tot dicht struikgewas van drie meter. Kleine en heldere bladeren worden verdund met geurige bloemen. Van de meest bekende soorten – vorstbestendige badstof mock-oranje, dichte en compacte Mont Blanc, donzige Snowbelle-bel, flexibel en verspreidend Virgin, donzige decoratieve Bicolor en luxueuze hermelijnmantel.
Chubushnik Gordon
Het is een van de hoogste soorten, die onder gunstige omstandigheden tot 5-6 m hoog wordt, heeft grote glanzende bladeren en grote sneeuwwitte bloemen, waardoor het een van de meest decoratieve soorten is. De geur is bijna niet te onderscheiden. De bloeiperiode begint tegen het einde van juni.
Kweekrassen
Het aantal kunstmatig gekweekte sierpaddenstoelen is bijna onbeperkt. Dit zijn hoge aanvalstroepen in de lucht, het sneeuwwitte Noordpoolgebied, miniatuur Unusual, het originele Ballet of Moths, sierlijke parels en andere..
Chubushnik zorg
Chubushnik is van nature een zeer pretentieloze sierstruik. Maar het is belangrijk om de juiste plek te kiezen. Om het intens groen en bloeiend te maken, heb je zoveel mogelijk zon nodig, en om te groeien en uit te rekken – een schaduw.
Het ideale land is lommerrijk, vermengd met humus en zand. Het moet los, lichtgewicht en voedzaam zijn, altijd met een neutrale zuurgraad. Periodiek moet de grond worden losgemaakt en onkruid worden gewied. Meststoffen worden systematisch toegepast. In het voorjaar – biologisch en direct tot bloei – minerale mengsels met kalium en fosfor.
Om stilstaand water te voorkomen, is drainage nodig. De eenvoudigste optie is een kiezellaag van vijftien centimeter. Dit is meer dan genoeg voor een comfortabel plantenleven. Wat betreft water geven, natuurlijke neerslag is voldoende voor de chubushnik. Bovendien moet het tijdens het droge seizoen worden bewaterd..
Chubushnik wordt in verschillende passen gesneden. In het voorjaar worden alle beschadigde, droge en bevroren scheuten verwijderd. Tegelijkertijd kan de kroon worden gevormd. Oud struikgewas moet worden verjongd door de stengels volledig af te snijden om de groei te stimuleren. Dit zal het aantal knoppen verhogen en het uiterlijk van de kroon aanzienlijk verbeteren. In de herfst wordt er sanitair schoongemaakt, groeien de scheuten naar binnen en worden overtollige grondgroei verwijderd.
Transplantatie en reproductie
Chubushnik geplant in de herfst wortelt het beste van alles. In het voorjaar kan dit alleen voordat de bladeren bloeien. Anders kan de struik sterven. Laat tijdens het planten alleen de wortel in de grond zakken, maar niet de stengel, zodat deze de draad niet start. De gemiddelde plantdiepte is ongeveer 0,5 m. Het interval tussen struiken is maximaal 1,5 m. Bij het vormen van een bossige haag kan deze worden verkleind. Een sierstruik plant zich op elke klassieke manier voort.
Voortplanting van chubushnik door zaden
Neem voor het kweken uit zaden alleen vers materiaal dat nog geen jaar oud is. Meng de zaden een paar maanden voor het planten met zand en laat ze in de koelkast staan. Tegen het begin van de lente kunnen ze in containers worden geplant. De eerste scheuten verschijnen binnen 10 dagen. Na nog eens 2 weken kunnen de zaailingen worden gedoken en tegen het begin van de zomer kunnen ze in de volle grond worden overgeplant. Maar houd er rekening mee dat zo’n struik niet snel zal bloeien. Soms – pas na 5-8 jaar.
Reproductie van chubushnik door gelaagdheid
Een handige natuurlijke manier is wortelgroei of luchtlagen. In het vroege voorjaar worden grote, volwassen en gezonde struiken opgegraven en gescheiden. Maar deze methode is niet erg geschikt voor miniatuurvariëteiten..
Reproductie van een chubushnik door stekken
Snijden is een effectieve en bijna win-win-optie. Er zijn zelfs geen speciale ervaring en vaardigheden voor nodig. Snijd in de zomer de scheuten tot 10 cm en behandel de snede met houtskool of een speciaal wortelmiddel. Plant de stekken daarna in een doos met tuinaarde en dek af met folie, systematisch sproeiend. Wortels verschijnen binnen twee weken.
Plaag- en ziektebestrijding
De meest voorkomende chubushnik-ziekten zijn grijze rot, septoria-vlek en andere schimmelinfecties. Het bedieningsmechanisme is standaard: verzamel en vernietig alle beschadigde bladeren en behandel de struiken profylactisch met Bordeaux-vloeistof en zijn analogen.
De belangrijkste plagen en parasieten zijn vlinderbloemige bladluizen, meidoorn en kniptorren. Om een invasie te voorkomen, moet u onkruid en beschadigde gebieden tijdig verwijderen en de zaailingen regelmatig behandelen met profielinsecticiden..
Chubushnik – foto
Als u gewoon op zoek bent naar waar u inspiratie en frisse ideeën kunt opdoen voor het decoreren van zaailingen in huis, bieden wij u onze selectie foto’s aan! We hebben heldere en originele foto’s met een chubushnik verzameld, zodat u een oplossing naar uw wens kunt vinden.!